Tenzije u zaljevu
77

Iran zaplijenio dva grčka naftna tankera kao odgovor na američke akcije

F. H.
Foto: Twitter / Screenshoot / Prudent Warrior jedan od dva zaplijenjena grčka tankera
Foto: Twitter / Screenshoot / Prudent Warrior jedan od dva zaplijenjena grčka tankera
Pripadnici iranske republikanske garde spustili su se iz helikoptera i zaplijenili dva grčka naftna tankera u perzijskom zaljevu, kao odgovor na saradnju Grčke sa SAD-om prilikom zaplijene iranskog tankera u Sredozemnom moru.

Kako su se pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine našli u zastoju, Iran ali i njegovi protivnici pokazuju da se ne libe koristiti silu kako bi zaštitili svoje interese. Iranci su zaplijenili tankere "Prudent Warrior" i "Delta Poseidon"

Iransko ministarstvo obrane izvijestilo je u srijedu o "nesreći" u svom vrlo sigurnom kompleksu Parchin, u kojoj je jedan inženjer poginuo, a drugi ranjen. New York Times izvijestio je u petak da se radilo o napadu pomoću kvadrokopterskih samoubilačkih dronova.

Napad je odgovarao obrascu izraelskih operacija protiv iranske vojne i nuklearne infrastrukture. U izvještaju se navodi da je napad dronom bio usmjeren na objekt u kojem Iran razvija vlastitu tehnologiju drona.

Zapljena grčkih tankera bila je prva takva akcija u nekoliko mjeseci u Zaljevu. Grčki ministar vanjskih uputio je protest iranskom ambasadoru u Atini zbog "nasilnog preuzimanja dvaju brodova pod grčkom zastavom" u Perzijskom zaljevu.

Grci su ovo nazvali čistim aktom piratstva i pozvali na hitno puštanje brodova i njihove posade.