Svijet
0

Iran za prosljeđivanje nuklearnog pitanja IAEA-i

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlasti u Teheranu su danas ocijenile da bi spor oko iranskog nuklearnog programa mogao biti riješen narednih sedmica ukoliko Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija obustavi pripreme za debatu o uvođenju novih sankcija Iranu i slučaj proslijedi Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Muhamed Ali Hoseini također je ocijenio da jučerašnji zahtjev američkog predsjednika Georgea Busha za oslobađanje četvoro Amerikanaca iranskog porijekla predstavlja miješanje u unutrašnje poslove druge zemlje.

Hoseinijeva najava mogućeg kompromisa uslijedila je poslije izjave glavnog iranskog pregovarača Alija Lariyanija da će Teheran pružiti IAEA informacije o svojim nuklearnim aktivnostima, podsjetile su agencije.

"Ako iransko nuklearno pitanje bude vraćeno Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, u roku od nekoliko sedmica postići ćemo kompromis", izjavio je Hoseini na konferenciji za novinare.

Hoseini je rekao da pregovarač Lariyani prilikom susreta s visokim predstavnikom Evropske unije Javierom Solanom u Madridu nije razgovarao o obustavljanju obogaćivanja uranijuma i dodao da zvanični Teheran nije promijenio stav o tom pitanju i da ne namjerava da odustane od tog procesa.

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je Iranu sankcije u decembru i pooštrilo ih u martu, a sada su u toku pripreme za debatu o trećoj rundi kaznenih mjera.

"Svi treba da znaju da nas eventualna treća rezolucija o sankcijama i uvođenje novih restrikcija Iranu neće zaustaviti", poručio je Hoseini.

Sjedinjene Američke Države, još neke zapadne zemlje i Izrael optužuju Iran da, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, pokušava da razvije atomsko oružje.

Iran odbacuje te navode i tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo za proizvodnju struje.

Direktor IAEA Mohammed El Baradei, koji je 2005. godine podijelio sa Agencijom Nobelovu nagradu za mir, predložio je Zapadu da dozvoli Iranu ograničeno obogaćivanje uranijuma, koje neće značiti i prijetnju od proizvodnje atomskog oružja.

Zapadne sile su, međutim, odbile ovaj prijedlog.

Govoreći o Bushovom zahtjevu da četvoro optuženih za špijunažu, koji imaju dvojno, američko i iransko državljanstvo, budu smjesta i bezuslovno pušteni, Hoseini je ocijenio da to predstavlja miješanje u unutrašnja pitanja Irana.

"Oni su iranski državljani i vlasti razmatraju njihov slučaj, a istraga je u toku", rekao je Hoseini.

Četiri osobe su optužene za podrivanje državnog poretka u Iranu zbog čega im, prema šerijatskom zakonu, prijeti smrtna kazna.