Još jednom odbacili optužbe
0

Iran za pregovore s EU, opovrgava prekid izvoza nafte

FENA
Iransko ministarstvo za naftu opovrgnulo je u srijedu vijest da je Islamska Republika prestala izvoziti sirovu naftu u šest evropskih zemalja, a glavni pregovarač za nuklearni program Said Džalili izvijestio je Bruxelles da je spreman nastaviti pregovore o nuklearnom programu, javile su agencije.

"Opovrgavamo tu vijest... Bude li takva odluka donesena (o prekidu izvoza nafte), objavit će je Iransko vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost", rekao je glasnogovornik ministarstva agenciji Reuters.

Iranska televizija Press TV koja emitira na engleskom, objavila je da je Iran prestao izvoziti naftu u Francusku, Portugal, Italiju, Grčku, Holandiju i Španiju.

Službeni Teheran redovno odbacuje optužbe međunarodne zajednice da pod krinkom civilnoga nuklearnog programa nastoji razviti atomsko oružje i zbog tog prijepornog nuklearnog programa Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je šest rezolucija o Iranu od kojih su četiri popraćene sankcijama.

Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja u srijedu je poslao pismo šefici europske diplomacije Catherine Ashton kojim izražava spremnost nastaviti pregovore sa skupinom 5+1, prenijela je iranska televizija El-Alam koja emitira na arapskom, prenosi agencija AFP.

"Pismo Saida Džalilija predano je uredu Catherine Ashton i njime se iskazuje spremnost za obnovu pregovora ... kako bi se ostvarili temeljni pomaci prema saradnji", prenio je El-Alam.

Vijest o spremnosti Irana za nastavak pregovora objavljena je istodobno s viješću da je iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad prisustvovao ulaganju u reaktor prvih nuklearnih gorivnih šipki iranske proizvodnje, što je predstavljeno kao dostignuće iranskih naučnika.

Države članice EU-a odlučile su prestati uvoziti sirovu naftu iz Irana od 1. jula zbog njegova nuklearnog programa, a iranski ministar za naftu izjavio je 4. februara da će Iran sigurno prestati izvoziti naftu u "neke" evropske zemlje.