Svijet
0

Iran više neće objavljivati izjave zatočenih britanaca

FENA
Iran je odlučio da više ne prikazuje snimke priznanja zatočenih britanskih mornara i marinaca, objavila je danas iranska studentska novinska agencija ISNA.

"Zbog promjena uočenih dva posljednja dana u politici britanske vlade televizije više neće objavljivati snimke izjava zatočenih britanskih vojnika", objavila je ISNA, ne navodeći svoje izvore, niti koje su to promjene uočene u britanskoj politici, javio je DPA.

Pripadnici iranske revolucionarne garde uhvatili su 23. marta u Zaljevu 15 Britanaca - sedam mornara i osam marinaca, u iranskim teritorijalnim vodama, kako tvrdi Teheran, što London odbacuje, insistirajući da se cio incident desio u iračkim nacionalnim vodama.

Iranska televizija je od tada objavila, u tri navrata, videosnimke izjava četvero zatočenih Britanaca, uključujući i jedinu ženu marinca, u kojima oni kažu da su uhvaćeni u iranskim vodama.

Međutim, danas su i državni radio i državna televizija "al-Alam" podvukli, kako je prenijela ISNA, da je svih 15 zatočenih Britanaca priznalo da su ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode.

Dok Teheran traži izvinjenje Londona povodom incidenta, Britanija zahtijeva hitno oslobađanje svojih državljana. Svih 15 pripadnika Britanske kraljevske mornarice, u zatočeništvu u Iranu, priznali su da su ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode, iako London i dalje insistira da su se nalazili u iračkim nacionalnim vodama, objavili su danas iranski državni radio i televizija "al-Alam".