Za odbranu zemlje
255

Iran uspješno testirao raketni sistem Mersad-16

D. B.
Iranska vojska je uspješno testirala najnoviji odbrambeni sistem domaće proizvodnje.

Radi se o raketnom sistemu Mersad-16 koji otkriva i uništava više meta, a test je obavljen u pustinju Dasht-eKavir u provinciji Semnan.

Sistem je razvijen u Iranu te će njegov zadatak biti da presreće projektile poput krstarećih na malim visinama. Ovaj zemlja - zrak sistem je prema riječima iranskih vojnih zvaničnika posebno napredan, ima mogućnosti elektronskog ratovanja, a razvijen je korištenjem samo iranske tehnologije. Navodno se pokazao spremnim za uključenje u odbranu Irana.

Mersad-16 je u potpunosti pokretan te je opremljen novom iranskom radarskom tehnologijom Hafez i Najm-804, kao i novim projektilom Shalamcheh 2.

Iran je u prošlosti predstavljao brojne nove sisteme uprkos rastućim tenzijama sa SAD-om i njihovim saveznicima. Iranci se izuzetno ponosne svojim odbrambenim sistemima domaće proizvodnje.

U maju je tokom eskalacije konflikta između Izraela i Palestinaca Iran predstavio tri nova odbrambena sistema uključujući Quds radar, zemlja - zrak raketni sistem 9-Day i dron nazvan Gaza s dometom od 2.000 kilometara.