Svijet
0

Iran spreman za rat ali ipak očekuje diplomatsko rješenje

FENA
Iran je "spreman na rat" ukoliko bude napadnut, ali i dalje očekuje da će se kriza, vezana za nuklearni program, riješiti diplomatskim putem, izjavio je u ponedjeljak u Moskvi iranski ambasador, a navode ga ruske agencije.

"Jedan od puteva sprečavanja rata jeste biti spreman za bilo kakav rat. Iran poduzima maksimalne napore da u regionu ne dođe do rata", rekao je Gholamreza Ansari.

"Iran je uvijek bio i bit će spreman za rat", rekao je on."Nadamo se da će iranska pitanja biti riješena pregovaračkim putem", dodao je on.

Na pitanje o susretu u utorak u Moskvi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, plus Njemačka, radi razmatranja iranskog nuklearnog pitanja, ambasador je rekao da njegova zemlja "očekuje da će ove zemlje dati Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) ovlasti kako bismo kao i ranije surađivali s ovom agencijom".

U petak je vođa Čuvara revolucije general Yahija Rahim Safavi upozorio SAD na svaku upotrebu sile protiv Teherana.

"Možete započeti rat, ali ga nećete završiti", izjavio je on, dok je Teheran 13. aprila objavio da je obavio bitno obogaćivanje urana na šta je američka štampa reagirala objavljivanjem planova o vojnim udarima na Iran.