Prvo javno priznanje
5

Iran sposoban napraviti nuklearno oružje, ali to neće nikad uraditi

FENA
Iran posjeduje znanje i naučnu sposobnost da proizvede nuklearno oružje, ali to nikada neće uraditi, rekao je istaknuti iranski parlamentarni poslanik.

Golamreza Mesbahi Mighadam je rekao da Iran lako može da proizvede visoko obogaćeni uran koji se koristi za izradu atomske bombe, ali Teheran ne vodi tu vrstu politike.

"Iran ima naučne i tehnološke mogućnosti potrebne za proizvodnju nuklearnog oružja, ali nikada neće krenuti tim putem", rekao je Moghadam u petak navečer.

Moghadam je parlamentarni poslanik, a ne vladin zvaničnik i njegova gledišta ne predstavljaju politiku iranske vlade, prenosi AP.

Ovo je prvi put da istaknuti iranski političar izjavi u javnosti da Iran ima tehnološke mogućnosti da proizvede nuklearno oružje.

SAD i njeni saveznici optužuju Iran da koristi svoj civilni nuklearni program kao pokriće za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran negira ove optužbe, kazujući da koristi svoj program u mirnodopske svrhe.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei je više puta ponovio da njegova država ne želi nuklearno oružje, kazavši da je posjedovanje takvog oružja grijeh i "nepotrebno, štetno i opasno".

Predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je rekao da ako Iran jednog dana odluči napraviti nuklearno oružje, onda će to uraditi otvoreno i neće se nikoga bojati.