Sistem Azarakhsh
97

Iran predstavio novo protivvazdušno odbrambeno oružje u trenutku velike regionalne krize

S. M.
Foto: IRNA
Foto: IRNA
Iran je predstavio novo naoružanje, uključujući, lokalni antibalistički raketni sistem Arman i sistem protivvazdušne odbrane na malim visinama Azarakhsh, prenosi zvanična novinska agencija IRNA.

Najava dolazi usred pojačanih tenzija u regionu, rata u Pojasu Gaze i napada jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti. Ceremonija otkrivanja dva sistema montirana na vozila odvija se u prisustvu iranskog ministra odbrane brigadnog generala Mohammada Reze Ashtianija.

"Ulaskom novih sistema u odbrambenu mrežu zemlje, sposobnost protivvazdušne odbrane Islamske Republike Iran će se značajno povećati", prenosi IRNA.

Rečeno je da raketni sistem Arman "može istovremeno da se suprotstavi šest ciljeva na udaljenosti od 120 do 180 km", dok raketni sistem Azarakhsh "može da identifikuje i uništi ciljeve do dometa od 50 km sa četiri rakete spremne za ispaljivanje".

Iran je u junu predstavio ono što su zvaničnici opisali kao svoju prvu hipersoničnu balističku raketu domaće proizvodnje, nazvanu Fattah, s dometom od 1.400 km.