Svijet
0

Iran prati savremenim satelitima kretanje američkih trupa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran, upotrebom satelita i drugih tehnologija, prati kretanje američkih trupa i one će biti u domenu njegovih raketa ako se odluče za napad, upozorio je iranski visoki vojni zvaničnik.

U tekstu objavljenom u današnjoj štampi, Yahya Rahim Safavi, savjetnik iranskog vrhovnog lidera, ajatolaha Alija Hamneija, istakao je da ne očekuje napad SAD-a, jer je, kako je istakao, Amerika duboko zaglibila u Iraku.

Washington je odbio da isključi mogućnost vojne akcije protiv Irana ako propadnu diplomatski napori da Teheran odustane od svojih nuklearnih planova, za koje Zapad tvrdi da su u funkciji proizvodnje atomske bombe, iako Iranci to demantuju.

Špekulacije o mogućem američkom udaru pojačane su prošlonedeljnim upozorenjem Francuske da su potrebni dodatni diplomatski napori da bi se izbjegao rat s Iranom, navode zapadne novinske agencije.

"Iran sada ima razvijen obavještajni sistem i rakete. Pažljivo pratimo pokrete stranaca u susjednim zemljama pomoću savremenih satelita i radara. Ako oni uđu u naš zračni prostor ili u naše teritorijalne vode, suočit će se s prikladnim odgovorom", istakao je Rahim Safavi.

On je, međutim, u izjavi za Iran Daily dodao da "je malo vjerovatno da će strane trupe u regionu preduzeti novi napad, jer su veoma okupirane ratovima u Iraku i Afganistanu i moraju da se usmjere na njih".

Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad rekao je, u sinoćnjem intervjuu američkoj televiziji, da njegova zemlja ne želi rat sa SAD.

Rahim Safavi je bio komandir Revolucionarne garde do septembra, kada je postao savjetnik Hamneija. "Amerikanci treba da znaju da je njihovih 200.000 vojnika u Afganistanu i Iraku u dometu Irana", naglasio je on.