Nema pregovora
98

Iran obogaćuje više uranija, a SAD su trenutno zbog rata u Gazi nemoćne da to spriječe

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dok rat u Gazi bijesni, Iran je počeo obogaćivati više uranija. To stvara dodatni problem Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u kojima se iduće godine očekuju izbori što je ograničilo manevarski prostor.

Prema jednom od dva povjerljiva izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju, a koje je istražio Reuters, Iran sada ima dovoljno uranija obogaćenog do 60 posto čistoće, blizu oružja i nivoa za koji zapadne sile kažu da nema civilnu upotrebu, a kojeg je dovoljno da se proizvede tri bombe.

Zalihe i dalje rastu, navodi se u izvještajima, iako je Iran dosljedno poricao da želi nuklearno oružje.

Budući da nije uspio da oživi nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila koji je napustio bivši američki predsjednik Donald Trump 2018. godine, predsjednik Joe Biden za sada nema prostora čak ni da razmatra neformalnije "sporazume" da obuzda nuklearni rad Irana.

"Postoji neka vrsta paralize, posebno među Amerikancima... jer oni ne žele dolijevati ulje na vatru", rekao je visoki evropski diplomata za Reuters.

Bilo kakvi pregovori za postizanje sporazuma s Iranom bi podrazumijevali da Washington nudi ustupke, kao što je ublažavanje svog oštrog režima sankcija Teheranu, u zamjenu za iransko ograničenje.

Takav potez sada izgleda nezamislivo nakon što je Hamas kojeg podržava Iran pokrenula svoj napad 7. oktobra na američkog saveznika Izrael. Od tada su iranske regionalne proxy milicije pokrenule desetke napada na američke i koalicione trupe u Iraku i Siriji, prema informacijama Pentagona.

Bidenova administracija je ograničena američkim predsjedničkim izborima koji se očekuju za samo godinu dana. Trump, koji se u ovom trenutku smatra najozbiljnijem Bidenovim protivnikom, mogao bi se uhvatiti za svaki angažman s Teheranom i prikazati ga kao slabost Bidena.

"U trenutnom okruženju, jednostavno nije politički izvodljivo tražiti sporazum s Iranom po pitanju nuklearnog pitanja. Politička debata zaista neće biti o pregovorima s Iranom, već o suočavanju s Iranom", rekao je Robert Einhorn, bivši zvaničnik američkog State Departmenta.