Svijet
0

Iran obilježio 29. godišnjicu revolucije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iran u sporu sa Zapadom u vezi sa svojim nuklearnim programom neće ustuknuti "ni korak", poručio je u ponedjeljak iranski čelnik Mahmoud Ahmadinejad na skupu u Teheranu povodom obilježavanja 29. godišnjice islamske revolucije.

Na Zapadu postoji uvjerenje da Iran želi proizvesti atomsku bombu, dok Teheran uzvraća da su njegovi nuklearni planovi miroljubivi i da je glavni cilj proizvodnja električne energije, podsjećaju zapadne novinske agencije.

"Oni treba da znaju da iranski narod neće ustuknuti ni koraka od svojih nuklearnih prava", rekao je Ahmadinejad, pozdravljajući desetke hiljada građana koji su slavili godišnjici revolucije u kojoj je srušen šahov proamerički režim.

"Oni ne znaju ništa drugo već samo mahati papirima i praviti propagandu", dodao je iranski predsjednik, dok je narod klicao "Nuklearna energija je naše pravo", Smrt Americi" i druge antizapadne parole.

Državna televizija je direktno prenosila događanja u Teheranu i drugim iranskim gradovima, organizirana da bi se iskazalo narodno jedinstvo u otporu vanjskim diktatima.

"Ovim okupljanjem želimo pokazati zapadnim zemljama da nam ne mogu nametnuti svoju volju i da podržavamo našeg čelnika i vladu", izjavio je Reutersu u Teheranu 17-godišnji Ali Salmani.

Leila Jafari je poručila kako "Amerika mora znati da Iran neće odustati od svojih prava".

Iran i Sjedinjene Države su prekinuli diplomatske odnose ubrzo nakon islamske revolucije kada su iranski studenti upali u ambasadu SAD-a u Teheranu i u njoj 444 dana držali 52 američka državljana.

Washington uz pomoć svojih zapadnih saveznika nastoji u Vijeću sigurnosti UN-a izglasati nove sankcije Iranu zbog toga što ne želi odustati od svojih nuklearnih ambicija.