Može letjeti do 24 sata
32

Iran na vojnoj paradi predstavio dron sa najvećim dometom na svijetu

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran je danas na godišnjicu rata s Irakom iz 1980-ih paradirao sa vojnom opremom, predstavivši, između ostalog, dron najvećeg dometa na svijetu zajedno s balističkim i hipersoničnim projektilima, objavili su iranski državni mediji.

Rekli su da je dron prezentovan svijetu na paradi koja se prenosila uživo, te da su dronovi prikazani na događaju nosili imena Mohajer, Shahed i Arash.

Ima operativni domet od 2.000 km i može letjeti do 24 sata, izvijestili su državni mediji.

Sjedinjene Američke Države optužile su Iran da je, među ostalim bespilotnim letjelicama (UAV), Rusiji dostavio dronove Mohajer-6 za njezin rat protiv Ukrajine.

Washington je u utorak proširio sankcije vezane za Iran, navodeći kao razlog Teheran kontinuirano, namjerno širenje bespilotnih letjelica što omogućuje Rusiji, njezinim opunomoćenicima na Bliskom istoku i drugim destabilizirajućim akterima.

Iran demantuje da je dostavio bespilotne letjelice Rusiji za sukob u Ukrajini.

"Naše snage osiguravaju sigurnost u regiji i Perzijskom zaljevu", rekao je predsjednik Ebrahim Raisi danas na paradi u glavnom gradu Teheranu.

Dodao je da tako možemo naučiti ljude u regiji da je otpor današnji put.

"Ono što tjera neprijatelja na povlačenje nije pokornost i kolebanje, već otpor", istakao je.

Iransko-irački rat izbio je 22. septembra 1980. godine kada su snage tadašnjeg iračkog predsjednika Saddama Husseina izvršile invaziju na Iran. Sukob, koji je bio ekonomski razoran i ostavio najmanje pola miliona mrtvih, završio je u avgustu 1988. godine.