Svijet
131

Irak: Pripadnici IDIL-a ubili 500 jezidskih Kurda i zarobili više od 500 njihovih žena

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Pripadnici radikalnog pokreta Islamske države Irak i Levant (IDIL) ubili su 500 jezidskih Kurda i zarobili više od 500 njihovih žena na sjeveru Iraka, prenosi Anadolija.

Zastupnica iračkog parlamenta iz kurdske partije KYB Feyyan Dahil je održala konferenciju za novinare na kojoj je kazala da su pripadnici IDIL-a nakon zauzimanja grada Sincara kod Mosula ubili najmanje 500 lokalnih jezida, pripadnika specifične heterodoksne religije u etničkom sastavu Kurda i zarobili više od 500 žena.

Istakavši da su zarobljene žene odvezene prema Telaferu, Dahil je upozorila na opasnost genocida nad jezidskom manjinom u tom dijelu Iraka.

"IDIL ubija sve jezide i istrebljuje našu jezidsku manjinu i religiju. Nakon što je IDIL zauzeo Sincar, iz njega je u Dohuk izbjeglo više od 30.000 jezida. U neuvjetnim izbjegličkim centrima u protekla tri dana je umrlo najmanje 100 ljudi, među kojima 70 djece i starih i iznemoglih“, kazala je Dahil.

Dahil je i ovom prilikom pozvala iračke vlasti u Bagdadu i rukovodstvo Kurdske saouprave na sjeveru Iraka da zaštite jezidsku manjinu.