Haotična situacija
139

Irak: Demonstranti provalili u zgradu švedske ambasade i palili zastave duginih boja

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Više stotina Iračana upalo je u švedsku ambasadu u Bagdadu kao odgovor na incident paljenja Kur'ana u srijedu u Stockholmu. Nakon angažiranja snaga sigurnosti, demonstranti su počeli napuštati prostorije ambasade.

Irački duhovni vođa Muqtada Sadr ranije je zatražio protjerivanje švedskog ambasadoru nakon incidenta u Stockholmu.

Demonstranti su se prvo okupili ispred ambasade, gdje su dijelili letke s porukama na arapskom i engleskom jeziku "Naš ustav je Kuran. Naš vođa je Sadr".

[TWITTER]1674428072274305024[/TWITTER]

Sadrovi pristaše također su zapalili zastave duginih boja koje predstavljaju LGBTQ zajednicu. Prema Sadru, to je trebao biti "najbolji način da se isprovociraju" oni koji podržavaju spaljivanje Kur'ana.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova saopčilo je da je svjesno situacije i da je osoblje veleposlanstva u Bagdadu na sigurnom.

Tridesetsedmogodišnji Salwan Mümíká, koji je prije nekoliko godina iz Iraka pobjegao u Švedsku, u srijedu je ispred najveće džamije u Stockholmu prvo stao na Kur'an, a zatim zapalio nekoliko stranica knjige, u prisustvu policije. Incident se dogodio u vrijeme kada su muslimani širom svijeta obilježavali praznik Kurban-bajram.

Švedska policija dopustila je demonstracije u Stockholmu, iako su njegovi sudionici unaprijed najavili da će na njemu spaliti Kuran. Policija se pozvala na slobodu izražavanja.