Britanski sud
0

Iračkom doktoru 32 godine zatvora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački doktor u srijedu je osuđen na 32 godine zatvora zbog pokušaja da aktivira autobombe u centru Londona i na prepunom škotskom aerodromu dan kasnije.

Bilal Abdulla (29) u utorak je proglašen krivim po optužbi da je dio male islamističke ćelije koja je planirala niz spektakularnih bombaških napada, ali se okrenula dramatičnom samoubilačkom napadu na Glazgovski aerodrom nakon što su njeni početni planovi propali.

Abdulla je, skupa sa saučesnikom Kafeelom Ahmedom, indijskim inžinjerom koji je podlegao povredama zadobijenim u napadu u Glasgowu, želio kazniti britanski narod zbog britanske uloge u Afganistanu i posebno u Iraku, kazali su tužitelji.

U napadima u Londonu ovi su ljudi pokušali detonirati dva "mercedesa", puna kanistera s gasom, gorivom i ekserima, parkirana ispred noćnog kluba i autobusne stanice u londonskom kvartu West End u ranim satima 29. juna 2007.

Narednog dana bombaši su dovezli džip Cherokee, također nakrcan kanisterima s gorivom i kanisterima s gasom, punom brzinom na međunarodni terminal Glasgowskog aerodroma u najprometnijem danu u godini.

Krunski sud Woolwich saslušao je kako je čovjek želio počiniti ubistvo "u nasumičnom i golemom napadu" i nije uspio samo zbog loše sreće i tehničkih grešaka u proizvodnji bombi.

Abdulli, koji je proglašen krivim za planiranje ubistava i izazivanja eksplozija, saopćeno je da će odslužiti minimalnu kaznu od 32 godine robije, javila je britanska novinska agencija Press Association.

On je negirao da je planirao ubiti bilo koga i izjavio je sudu da je "volio Englesku" i kako je mislio da ode u Glasgow i otputuje iz zemlje.

Drugi optuženi, jordanski liječnik Mohammed Asha (28), optužen da je davao upute i finansirao napade, oslobođen je optužbi.