Svijet
85

Interpol traga za bosanskim tinejdžerkama koje su otišle u Siriju

Klix.ba
Interpol je započeo potragu za dvjema tinejdžerkama, Samrom Kesinović i Sabinom Selimović, austrijskim državljankama bh. porijekla, za koje se vjeruje da su prevarom otišle u Siriju kako bi se borile na strani islamskih pobunjenika.
Samra Kesinović i Sabina Selimović
Samra Kesinović i Sabina Selimović

Šesnaestogodišnja Samra i petnaestogodišnja Sabina nestale su iz svojih domova u Beču 10. aprila. Roditelji djevojčica našle su poruke na društvenim mrežama u kojima sugerišu da će se boriti u "svetom ratu" u Siriji.

Roditelji djevojčica , bosanske izbjeglice koje su došle u Austriju tokom rata u BiH, tvrde da te poruke nisu napisale njihove kćerke. Kazali su i to kako su djevojčice nedavno počele često ići u džamiju koju vodi radikalni islamski propovjednik iz Beča Ebu Tejma.

Očevi tinejdžerki kazali su kako će otići i tražiti svoje kćerke u svijetu. Do sada nisu kontaktirale sa svojim porodicama.

Na fotografijama koje su otkrivene na Facebooku djevojčice poziraju sa puškama AK47. U postu je napisano kako se planiraju udati kako bi bile "svete ratnice", te da je "smrt njihov cilj".

Austrijske vlasti kazale su da postoji velika vjerovatnoća da se djevojčice nalaze u džihadskom trening kampu i da su se već udale ze pobunjenike.

Prema podacima austrijske policije, djevojčice su avionom otputovale u Adanu u Turskoj, koji je od sirijskog grada Alepa udaljen 125 kilometara, nakon čega su im izgubili trag.

Ostavile su dva identična pisma roditeljima u kojima navode da su otišle u Siriju boriti se za islam, te "vidimo u raju".