Mobilizacija privrede
0

Institut za proučavanje rata analizira Putinove poteze: Da li je smjena Šojgua priprema za dugotrajan rat

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Institut za proučavanje rata (ISW) vjeruje da ruski lider Rusije Vladimir Putin vrši zamjene, uključujući rusko ministarstvo odbrane, kako bi pojačao pripreme za dugotrajni rat u Ukrajini i moguće pripreme za buduću konfrontaciju s NATO-om.

Putin je 12. maja zamijenio Sergeja Šojgua i postavio Andreja Belousova na mjesto ruskog ministra odbrane, prebacivši Šojgua na mjesto sekretara ruskog Vijeća sigurnosti umjesto Nikolaja Patruševa.

ISW vjeruje da ova preslagivanja na visokoj razini nakon predsjedničkih izbora u Rusiji uvjerljivo ukazuju na to da Putin poduzima značajne korake prema mobilizaciji ruske privrede i odbrambeno-industrijske baze kako bi podržao dugotrajni rat u Ukrajini i moguće pripremio buduće sukobe s NATO-om.

ISW je dodao da je Belousovljev gotovo desetljeće dug mandat ministra privrede u ruskoj vladi i njegova nedavna uključenost u upravljanje raznim inovativnim projektima domaće odbrambene industrije i bespilotnih letjelica dobro ga pripremio za vođenje aparata ruskog Ministarstva odbrane, koje je trenutno u izazovnoj poziciji .

"Belousov ima jaču reputaciju učinkovitog tehnokrata, a izvori iz insajdera tvrde da ima pozitivan odnos s Putinom", navodi se u izvještaju.

ISW je dodao da je zamjena Šojgua Patruševom na mjestu sekretara Vijeća sigurnosti u skladu s Putinovom sveukupnom politikom tihog smjenjivanja visokih sigurnosnih dužnosnika dajući im periferne uloge u ruskoj sigurnosnoj sferi umjesto da ih jednostavno otpusti.

ISW je zamijetio da je Putin ranije na sličan način držao po strani svoje generale koji nisu uspjeli postavljajući ih na periferne sigurnosne i odbrambene položaje izvan direktnog lanca komandovanja, ponekad im dopuštajući da se "iskupe i vrate u Putinovu naklonost".

Osim smjene Patruševa, Putin je većinom rekonstruirao čelnike glavnih ruskih sigurnosnih službi, što pokazuje da zadržava jezgru lojalnih sigurnosnih dužnosnika.