Svijet
0

Indonezija: Iz mora izvučeno 55 preživjelih putnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Spasilačke ekipe izvukle su u četvrtak 55 preživjelih putnika iz okeana, dan nakon što je brod s azilantima za Australiju sa 150 putnika nestao nedaleko od indonezijske obale, javio je AFP.

Šest osoba je izvučeno iz mora tokom noći pomoću trgovačkog broda nakon što su indonezijske vlasti obustavile potragu, a još 49 je izvukao jedan brod australske mornarice, pošto je te ljude locirao izviđački avion.

"Pronađeno je 55 preživjelih. Oni su teško povrijeđeni, ali su u stabilnom stanju", saopćile su australske pomorske vlasti (AMSA), dodajući da se spasilačka operacija nastavlja.

Šef indonezijske spasilačke ekipe u luci Merak na zapadnom ostrvu Javi rekao je da je jednog preživjelog navodno ugrizla ajkula.

U pozivu u pomoć, poslatom u srijedu, navodi se kako je brod imao problema s motorom, objavila je australska Služba pomorske sigurnosti.

Ovo je posljednji u nizu problema nastalih zbog porasta broja ilegalnih imigranata od kojih većina dolaze iz zemalja poput Afganistana, Irana i Šri Lanke, a putuju iz Indonezije do Australije u krcatim ribarskim brodovima.

Posada trgovačkog broda koji učestvuje u potrazi, APL Bahrain koji plovi pod liberijskom zastavom, ugledala je preživjele u vodi u četvrtak ujutro 75 kilometara jugozapadno od Jave i spasila šest osoba.

Kapetan Bahraina Manuel Nistorescu izjavio je za internetsku stranicu Fairfax Media grupe kako je vidio i tijela u vodi.

"Mislim da sam vidio nekoliko poginulih", kazao je, te dodao kako su šestorica spašenih, sve muškarci iz Afganistana, bili u vodi skoro 24 sata.

Broj nestalih se još ne može potvrditi, kazao je ministar unutrašnjih poslova Australije Jason Clare i dodao da je među njima dosta žena i djece.