Pokazala anketa
0

Indijski glasači sve nezadovoljniji vladavinom premijera Modija

FENA
Narendra Modi (Foto: EPA-EFE)
Narendra Modi (Foto: EPA-EFE)
Indijski glasači sve su nezadovoljniji vladavinom premijera Narendre Modija zbog visoke inflacije i nezaposlenosti, ali on je i dalje na putu da lagodno osvoji treći mandat na izborima iduće godine zbog lične popularnosti, pokazalo je ključno istraživanje javnog mnijenja.

Popularnost vodećeg opozicionog čelnika Rahula Gandija porasla je i očekuje se da će novi, 26-stranački opozicioni savez pod nazivom "Indija" dobro proći na izborima, pokazalo je istraživanje "raspoloženje nacije" magazina India Today u petak.

Modi je, međutim, daleko ispred Gandija s 36 bodova prednosti kao kandidat koji je najpogodniji za idućeg premijera Indije, a njegova Bharatiya Janata stranka (BJP) osvojit će 287 mjesta u 542-članom donjem domu parlamenta ulkoliko se izbori sada održe.

Savezni izbori zakazani su za maj 2024. godine, iako se očekuje da će prije toga biti održano nekoliko izbora u saveznim državama.

Obećavajući promjenu, Modi je došao na vlast 2014. i od tada je učvrstio vlast ekonomijom blagostanja, fokusom na jačanje infrastrukture i agresivnim hinduističkim nacionalizmom.

Njegovi suparnici tvrde da je vlada osigurala da linija BJP-a svojom borbenošću dominira u vodećim novinama, televizijskim informativnim kanalima i društvenim mrežama, često gušeći glasove kritike.

Inflacija maloprodaje u Indiji dostigla je 15-mjesečni maksimum od 7,44 posto u julu, podstaknuta naglom inflacijom cijena hrane koja je porasla na 11,5 posto, što je najviši nivo u više od tri i po godine.

Indija je najveća svjetska ekonomija koja najbrže raste, ali stopa nezaposlenosti koja je ostala oko osam posto posljednjih mjeseci smatra se velikim izazovom.

Ekonomisti kažu kako Indija treba da otvori 70 miliona novih radnih mjesta u narednih deset godina, ali da će vjerovatno biti otvoreno samo 24 miliona.

Istraživanje India Today, koje se provodi dva puta godišnje, navodi da je 59 posto od više od 160.000 ljudi anketiranih između 15. jula i 14. augusta izjavilo da je zadovoljno učinkom Modijeve vlade, u odnosu na 67 posto u prethodnom istraživanju u januaru.

Slično tome, 63 posto njih je reklo da je Modijev učinak kao premijera dobar, u odnosu na 72 posto u januaru. A 22 posto je reklo da je njegov učinak bio loš, u odnosu na 16 posto u januaru, prenosi Reuters.