Barack Obama
0

"Indija i SAD ujedinjeni protiv terorizma"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Indija i Sjedinjene Američke Države su ujedinjene protiv terorizma, izjavio je u subotu američki predsjednik Barack Obama u govoru ispred hotela Taj Mahal u Mumbaiju koji je bio jedna od meta krvavih napada islamista krajem novembra 2008.

Predsjednik je kazao da njegova odluka za posjetu Indiji započne na jednom od mjesta koja su bila napadnuta ističe "odlučnost da našem narodu damo sigurnu i prosperitetnu budućnost. SAD i Indija su ujedinjeni".

Od 26. do 29. novembra 2008. godine, desetak teško naoružanih osoba izvelo je napade na hotel Taj Mahal, jedan turistički restoran, glavnu stanicu i jedan židovski centar u Mumbaiju u kojim je izgubilo život 166 osoba, a više od 300 je ranjeno.

Nakon što se upisao u knjigu žalosti ispred hotela, predsjednik je u pratnji supruge Michelle održao minutu šutnje ispred spomenika s imenima žrtava. U hotelu je ubijena 31 osoba, od kojih su 12 bile članovi osoblja.

Barack Obama i njegova supruga su prvi visoki gosti u hotelu Taj Mahal poslije ovih napada.

"Indija i SAD, dvije najveće demokracije na svijetu, mogu gledati na budućnost s povjerenjem. Historija je na našoj strani jer oni koji su napali nevine samo siju smrt i uništenje. Ono što mi pokušavamo da izgradimo je prihvatanje ljudi različitog porijekla i vjeroispovijesti i dostajanstvena budućnost za naše građane", kazao je Obama.

Obama je kazao kako dvije zemlje rade intenzvinije nego ikada na tome da iskorijene ekstremizam i odgovrne izvedu pred lice pravde i dodao kako za vrijeme posjete želi da ojača bilateralne odnose u domenu borbe protiv terorizma, prenosi AFP.