Pogođen u stomak i ruku
106

Imam džamije u New Jerseyju teško ranjen u pucnjavi, napadač pobjegao

A. L.
Foto: Screenshot/NBC
Foto: Screenshot/NBC
Imam džamije u Newarku (New Jersey) je teško ranjen u srijedu ujutro ispred džamije, rekao je gradski direktor javne sigurnosti.

Pucnjava se dogodila oko 6:15 ujutro u South Orange Avenue.

Glasnogovornik grada rekao je da je upucan imam u džamiji Muhammad-Newark, dok je osoba koja je otvorila vrata džamije rekla za NBC New York da je žrtva imam Hasan Sharif.

Žrtva je jednom pogođena u stomak i desnu ruku, saopštila je policija. Prevezen je u Univerzitetsku bolnicu u kritičnom stanju.

Motiv pucnjave nije poznat još uvijek, a Odjeljenje za javnu sigurnost Newarka saopštilo je da je incident i dalje pod istragom.

Ubica je bio obučen u crno i viđen je kako bježi sa lokacije, saopštile su vlasti.

Sharif je bio naveden kao član savjetodavnog odbora od 2022. do 2023. godine za program socijalnih usluga i zdravlja u džamiji. U aprilu 2022. pridružio se oko 60 ljudi, uključujući vođe jevrejske i kršćanske vjere, na protestu zbog klimatskih promjena u Newarku.

Poglavlje Vijeća za američko-islamske odnose u New Jerseyju saopštilo je da prikuplja informacije o pucnjavi.

"Duboko smo zabrinuti zbog ovog incidenta i molimo za brzi oporavak imama. Svako ko ima informaciju o pucnjavi treba odmah kontaktirati lokalnu policiju", navodi se u saopštenju.

Pucnjava se dogodila mjesecima nakon što je imam u Omar džamiji u Patersonu, oko 24 kilometra sjeverno od Newarka, izboden dok je predvodio molitvu. Osumnjičeni Serif Zorba uhapšen je po nekoliko optužbi, uključujući pokušaj ubistva.