Svijet
0

IHT: "Bush u Evropi - čovjek u bijegu"

FENA
Dnevnik International Herald Tribune objavio je u utorak članak pod naslovom "Bush u Evropi – čovjek u bijegu". U tekstu se komentarišu putovanja američkog predsjednika posljednjih par dana.

Osmodnevnom turnejom po šest zemalja dominirali su, jasno, susreti s kolegama državnicima, ali je u pozadini glavna bila logistika: kako američkog predsjednika prebaciti s jednog mjesta na drugo. Negdje su problem stvarali demonstranti, kao recimo u Rimu, a drugdje obožavatelji, naprimjer u Tirani.

"Bush nije od onih koji vole zastajkivati i tratiti vrijeme. Na koncu konca, kada je bio u Indiji, nije želio obići Tadž Mahal", piše novinarka International Herald Tribunea.

Osim samita skupine G-8, u Njemačkoj, i dvodnevne posjete Rimu i Vatikanu, američki predsjednik je proveo tačno 20 sati u Bugarskoj, osam sati u Albaniji, te tri sata u Poljskoj, piše američki dnevnik koji se istovremeno štampa u New Yorku i Parizu.

Inače, na posljednjoj stanici svoje turneje, u ponedjeljak u Bugarskoj, predsjednik Bush je ponovio stajalište Sjedinjenih Država kako je "došlo vrijeme da Kosovo postane nezavisno".

A u utorak predsjednika Busha očekuju znatno teži problemi, i to na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država. Predsjednik će biti gost na ručku koji za njega organiziraju čelnici republikanske manjine u Senatu i Zastupničkom domu.

Kako piše list Houston Chronicle, glavna tema će biti prošlosedmično "rasulo" Republikanske stranke kada je u pitanju reforma imigracijskog sistema, koju je predložila Bijela kuća, a podržali mnogi demokrati, ali ne i mnogi republikanci.

U ponedjeljak uvečer, također vrlo neugodno za Bijelu kuću, Republikanska stranka je u Senatu uspjela blokirati raspravu i izglasavanje nepovjerenja ministru pravosuđa Albertu Gonzalesu. Za glasanje o ovom pitanju izjasnili su se gotovo svi demokrati te sedam republikanaca – ali nisu imali potrebnih 60 od stotinu glasova.

Gonzales je već mjesecima pod snažnom kritikom zbog optužbi da je njegovo ministarstvo otpustilo s posla osam saveznih tužitelja – navodno zbog toga što nisu bili dovoljno politički lojalni administraciji predsjednika Busha.

Dobar dio republikanskih senatora u ponedjeljak uvečer je izjavio da ni oni nemaju povjerenja u ministra pravosuđa, ali da u američkom političkom sistemu, za razliku od mnogih evropskih, parlament ne može izglasavati nepovjerenje ministrima koji su u vladi zato jer ih je izabrao predsjednik države.

Prema njima, izglasavanje nepovjerenja Gonzalesu zbog toga bi bila tek demagoška politikantska "smicalica", piše u utorak Houston Chronicle.