Svijet
239

Igra sudbine: Sirijac koji je prodavao olovke na ulicama Bejruta postao biznismen

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Abdul Halim al-Attar je izbjeglica iz Sirije koji je prošle godine fotografisan kako prodaje hemijske olovke na ulicama Bejruta. Sada on ima tri vlastita biznisa koja je pokrenuo uz pomoć drugih ljudi, i zapošljava 16 sirijskih izbjeglica.

Abdul Halim al-Attar je 33-godišnjak, otac dvoje djece, koji je pokrenuo tri biznisa od novca koji je na njegovo ime skupljen u online kampanji, kao pomoć izbjeglici. Skupljeno je nevjerovatnih 191.000 dolara, nakon čega je ovaj Sirijac otvorio pekaru, a zatim i radnju za prodaju kebaba, te mali restoran. On trenutno zapošljava 16 izbjeglica iz Sirije.

Ljudi koji su donirali pomoć, naročito su emotivno reagovali na fotografiju od prošle godine, kada je prodavajući hemijske olovke na ulicama Bejruta Abdul Halim u naručju držao kćerku koja je spavala.

Kampanju prikupljanja novca za ovog Sirijca pokrenuo je novinar i web dizajner iz Norveške Gissur Simonarson. Za tri mjeseca prikupljeno je 191.000 dolara.

Za veoma kratko vrijeme Abdul Halim je počeo veoma uspješan posao i veoma dobro zarađuje, i kako kaže već je prijateljima i rodbini u Siriji poslao oko 25.000 dolara.

Zbog problema sa bankovnim računima u Libanonu Abdul Halim nije preuzeo sva finansijska sredstva prikupljena na njegovo ime, a PayPal mu je za naknadu bankarskih usluga naplatio 20.000 dolara.

Ipak, Abdul Halim je zadovoljan, zahvalan na pomoći i sretan što može zaraditi za svoju porodicu.