Svijet
0

IDIL uništio kultni slavoluk u Palmiri koji je pod zaštitom UNESCO-a

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
IDIL nastavlja uništavati kulturno-historijsko naslijeđe na Bliskom istoku. Najnoviji zločin te vrste je rušenje drevnog slavoluka u Palmiri, potvrdio je šef za antikvitete u Siriji.

Drevni slavoluk jedan je od centralnih antičkih kulturno-historijskih spomenika u Palmiri koji su sada uništili IDIL-ovi teroristi, prenio je Reuters.

"Kao da je neko prokletstvo nad ovim gradom. Ako grad ostane u njihovim rukama, bit će uništen", rekao je Maamoun Abdulkarim, službenik zadužen za antikvitete u Siriji.

Nakon zauzimanja drevnog grada Palmire u maju ove godine IDIL je uništio nekoliko drevnih spomenika u Siriji koji su pod zaštitom UNESCO-a. Osim toga, pogubili su 82-godišnjeg arheologa iz Palmire Khaleda al-Asaad, koji je brinuo o historijskim spomenicima.

"Kada neko progoni ljude i ubija ih na osnovu njihove etničke i vjerske pripadnosti, a zatim uništava i njihovo kulturno-historijsko naslijeđe, njihove hramove i spomenike, uništava njihov identitet, tada prestaju biti ljudska bića", rekla je generalna direktorica UNESCO-a.