Svijet
136

IDIL-ovi teroristi bi se mogli namjerno inficirati ebolom kako bi je širili na Zapadu?

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Sudeći po jednom stručnjaku za nacionalnu sigurnost, članovi terorističke skupine IDIL bi se mogli namjerno inficirati virusom ebole kako bi ga koristili kao biološko oružje na Zapadu.

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom koja pokazuje simptome, a fanaticima ne bi bilo teško da se zaraze putujući u zemlje u svojoj "misiji", tako da je ova teorija itekako moguća, smatra penzionisani kapetan Al Shimkus, stručnjak za nacionalnu sigurnost na američkom Naval War univerzitetu.

"Osoba izložena virusu ebole bila bi nosilac. U kontekstu terorističkih aktivnosti, nije potrebno mnogo sofisticiranosti da se ljudsko biće koristi kao oružje", kazao je kapetan Al Shimkus.

Profesor Anthony Glees, direktor centra za sigurnost na Buckingham Univerzitetu podijelio je njegovo mišljenje.

"Na neki je način ovo vrlo moguća teorija. IDIL-ovi pripadnici vjeruju u samoubistvo, a ovo je njihova potencijlna samoubilačka misija. Dovoljno su ubitačni i dobro informisani kako bi to uzeli u obzir, a znaju da smo ovdje u Velikoj Britaniji bili prilično nemarni u vezi toga", kazao je Glees.

S druge strane, Jennifer Cole, istraživačica sa Royal United Services Institututa kazala je kako baš i ne vjeruje u mogućnost provođenja ove teorije.

"Svi temeljno traže znakove ebole u ovom trenutku, tako da je malo vjerovatno da bi se teroristi mogli izvući s time. Druga stvar sa ebolom jeste da ju je izuzetno teško kontrolisati. Militanti bi mogli završiti mrtvi prije nego dobiju šansu da virus prenesu dalje. Kada je u pitanju samoubilačka misija, dinamit na prsima bi bio dosta efektivniji", poručila je Cole.

Vezani članci