Svijet
0

ICC: Produžen rok Libiji da odluči o izručenju Saifa Gadafija

FENA
Saif Gadafi
Saif Gadafi
Međunarodni krivični sud (ICC) u utorak je produžio rok Libiji do 23. januara da odluči hoće li suditi Saifu Gadafiju u svojoj zemlji ili će ga predati Sudu.

Trojno sudsko vijeće odobrilo je zahtjev Libije za odgodu roka za odluku, ali su saopćili da će "izazvati nepotrebno odgađanje postupka i da je jedino prikladna kraća odgoda".

Tribunal je naredio libijskim vlastima da podnesu svoje očitovanja o Saifu el Islamu, kojeg sud traži zbog zločine protiv čovječnosti, do tri sata poslijepodne 23. januara.

ICC je prošlog mjeseca pozvao libijske nove vođe da ih obavijeste da li će i kada predati Gadafija, a dat im je rok do 10. januara.

Međutim, Libija je tražila odgodu od tri sedmice, podsjeća AFP.

  • Zbog sigurnosne situacije u Libiji, vlasti nisu u mogućnost da izvrše obaveze u zadatom roku i zahtijevaju da im tribunal odobri odgodu roka za tri dana, stoji u pismu kojeg su libijske vlasti poslale u Den Haag.

ICC je izdao nalog za hapšenje Saifa Gadafija u junu, a optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti tokom sukoba u Libiji. Nakon njegovog hapšenja Nacionalno prijelazno vijeće je saopćilo da bi željelo da mu se sudi u libiji.

Saif Gadafi (39) uhapšen je 19. novembra, skoro mjesec dana nakon što je njegov otac uhvaćen i ubijen, i trenutno se nalazi u pritvoru vojnog vijeća u Zintanu, 180 kilometara jugozapadno od Tripolija.

Organizacije za ljudska prava pozvale su libijske vlasti da Saifu odobre kontakt s advokatom i dodaju da mu je zdravstveno stanje dobro.