Totalitarizam u Čečeniji
66

I Ukrajinci sumnjaju da je Kadirov svog ljekara živog zakopao

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Čečenski vođa Ramzan Kadirov navodno je za naglo pogoršanje svog zdravlja posljednjih mjeseci okrivio svog ličnog ljekara i bivšeg potpredsjednika vlade Elchana Suleimanova.

Prema izvorima iz obično dobro obaviještenog ruskog Telegram kanala "VChK-OGPU", ljekar nije viđen od oktobra prošle godine.

"Čak se priča da je živ zakopan", objavljeno je na kanalu Telegram. Inače, dosta se nagađalo o Kadirovljevom zdravlju, pogotovo početkom godine.

Dosta se udebljao, djelovao je jako napuhano i na snimkama često nije otvarao oči. U to vrijeme govorilo se o mogućim problemima s bubrezima.

I kako ide dalje, lider lojalan Putinu navodno je vjerovao da je otrovan, a njegovi savjetnici su ga u to uvjerili. Njegov lični ljekar dao mu je nekoliko injekcija, a Kadirov je vjerovao da se zbog toga razbolio.

Kao rezultat toga, Sulejmanov je smijenjen s mjesta potpredsjednika vlade preko noći u oktobru 2022. godine. Službena izjava tada je bila da je ostavku podnio svojom voljom.

No, priča se da od tada nije viđen i navodno zato što je možd ai brutalno ubijen. O takvoj tvrdnji pisao je i savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.

"Ruski mediji javljaju da je Kadirov, zabrinut i uplašen naglim pogoršanjem zdravstvenog stanja, optužio svog ličnog ljekara Elkhana Sulejmanova, koji je također bio zamjenik premijera, da ga je pokušao otrovati. Ljekar je netragom nestao od oktobra 2022. godine, a tada je, prema nekim izvorima, smijenjen sa svih dužnosti, brutalno ubijen ili živ zakopan", napisao je Geraščenko.

Prema njegovim riječima, posljednja objava Suleymanova na Instagramu datira iz oktobra 2022.

Također ga dugo nisu vidjeli ni u obrazovnim ustanovama u Moskvi, koje je često posjećivao, ni u Čečeniji.

"Sulejmanov je bio bitna osoba u Kadirovljevom okruženju, bio je Lezgin, a ne Čečen, i imao je impresivan profesionalni dosje u medicini. Njegov iznenadni nestanak i misteriozna smrt otvaraju mnoga pitanja", napisao je dalje Geraščenko.