Pooštrene mjere
33

I u Rusiji raste broj zaraženih koronavirusom, u Moskvi zabrana kretanja

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
I u Rusiji raste broj zaraženih koronavirusom, a najveći skok je zabilježen u protekla 24 sata u kojim su potvrđena 182 nova slučaja zaraze, od kojih je 136 u Moskvi.

Kako piše CNN, u Rusiji je do sada zaraženo ukupno 840 osoba, a troje je umrlo.

Uprkos navedenom rastu broja zaraženih, Rusija i dalje važi za zemlju koja uspijeva pod kontrolom držati širenje koronavirusa, zbog čega je predsjednik Vladimir Putin odlučio pooštriti mjere u glavnom gradu Moskvi, jer je u njoj najveći broj zaraženih.

Tako se od 28. marta do 5. aprila u Moskvi zatvaraju svi ugostiteljski objekti i trgovački centri, zabranjeno je javno okupljanje te je naložena samoizolacija građana.

"Svjestan sam da će navedena ograničenja stvoriti brojne neprijatnosti svim građanima i utjecati na njihov svakodnevni život, međutim, vjerujte mi da su ona neophodna kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa i samim tim smanjio broj zaraženih slučajeva", naveo je Putin.

Iz ovih mjera su izuzete apoteke, trgovine i restorani koji dostavljaju hranu, a stanovnici Moskve su pozvani da se suzdrže od obilaska vjerskih objekata.

Ruska vlada je također odlučila zabraniti sve redovne i charter međunarodne letove i ta odluka počinje 27. marta.