Luksemburg
0

I Juncker bi rado bio predsjednik EU

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, koji se spominje kao jedan od mogućih kandidata za mjesto predsjednika Evropske unije, posredno je potvrdio da bi prihvatio takav prijedlog.

"Niko ne treba samoga sebe proglasiti kandidatom za takvo mjesto, čovjek treba pustti da ga drugi predlože. Međutim, dobijem li takav prijedlog, neću odbiti da ga saslušam", rekao je Juncker za pariski Le Monde, prenosi Reuters.

Prema njegovom mišljenju, Evropu treba predstavljati "neko kome je glavni cilj da služi Evropi i ujedini je gradeći konsenzus, a ne pretvarati se da je predstavlja a da prethodno nije osigurao unutrašnje jedinstvo evropskog bloka".

Na pitanje šta misli o Tonyju Blairu kao o mogućem protukandidatu, Juncker je rekao da nema ništa protiv njega osobno, ali da se ne može sjetiti "čime je Britanija pokazala istinsku evropsku inspiraciju u posljednjih 10 godina, izuzev u nekim postignućima na planu odbrane".

Juncker je inače bio jedan od glavnih tvoraca Mastrihtskog sporazuma koji je doveo do uvođenja eura i često je djelovao kao posrednik između većih zemalja u diskusijama o spornim pitanjima unutar EU-a.

"Iskustvo me je naučilao da EU nije izgrađena samo na idejama velikih zemalja, koje se često mimoilaze. Često su male i srednje zemlje te koje stvaraju konsenzus, iako se velike prave da ih ignoriraju", rekao je on.

Juncker je odbacio spekulacije da bi mu u tome mogli smetati zategnuti odnosi s nekim drugim liderima unutar i izvan EU-a, pohvalivši se dobriom odnosima sa dužnosnicima u Francuskoj i Njemačkoj, ali i Rusiji i Kini.

"Nasuprot onome što piše britanska štampa, ja imam prijateljske odnose s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i odavno se znam s kineskim liderima", kazao je on.

Lideri EU-a su se nadali da će se dogovoriti o kandidatu za mjesto predsjednika EU-a na samitu u Bruxellesu u četvrtak i petak, ali vjerovatno će odgoditi odluku s obzirom na to da Češka još nije ratificirala Lisabonski ugovor koji predviđa spomenuto mjesto, ocijenio je Reuters.

Prema Lisabonskom ugovoru, predsjednik EU-a treba zamijeniti dosadašnji sistem po kome su se članice rotirale na mjestu predsjedavajućeg svakih šest mjeseci. Njegov mandat će biti dvije i po godine, a ista osoba neće moći da bude na toj funkciji više od dva mandata.