Venecuela
0

Hugo Chavez sprema vojsku za rat

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez naredio je vojsci i građanima da se pripreme za mogući napad SAD preko teritorije susjedne Kolumbije, nedugo pošto je američkim trupama odobren pristup kolumbijskim bazama.

"Generali oružanih snaga, najbolji način da se izbjegne rat jeste da se pripremi za njega. Imperija je živa i opasnija nego ikad", rekao je Chavez u obraćanju naciji na državnoj televiziji, dodajući da je američka baza locirana na samo 20 minuta od Karakasa, glavnog grada Venecuele.

Chavez je juče rekao da nedavno potpisani ugovor, koji američkim vojnicima omogućava slobodan pristup u sedam kolumbijskih baza, predstavlja direktnu prijetnju Venecueli.

Tim ugovorom Kolumbija je predala svoj suverenitet SAD, smatra on i poručuje da se ne pravi greška, tako što će biti napadnuta njegova zemlja: "Venecuela je spremna da uradi bilo šta", rekao je.

"Ako jenki carstvo pokuša da iskoristi Kolumbiju da napadne Venecuelu, stogodišnji rat će početi", upozorio je venecuelanski predsjednik, dodajući da bi vojni napad na njegovu zemlju mogao da se proširi na druge zemlje u regionu, jer Venecuela ima prijatelje od Meksika do Argentine.

Ugovor SAD i Kolumbije, potpisan 30. oktobra, dio je nastojanja Vašingtona da ojača veze sa zemljama u regionu, a Bogota će tim sporazumom dobiti pomoć u borbi protiv trgovine narkoticima i terorizma.

Chavez  je zbog tog dogovora rekao da će prestati da uvozi robu iz Kolumbije, iako su dvije zemlje poslije SAD najveći trgovinski partneri.
Kolumbija nije preduzela nikakve korake u cilju pripreme za rat, ali će zatražiti pomoć od Organizacije američkih država i Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, saopšteno je u ministarstvu spoljnih poslova te zemlje.

"Jedini interes koji nas pokreće jeste savladavanje narko terorizma koji maltretira Kolumbijce već mnogo godina", navedeno je u saopštenju.

Chavez je prošle sedmice naredio povećanje broja trupa na 2.000 kilometara dugoj granici između Venecuele i Kolumbije i rekao da će možda proglasiti vanredno stanje nakon što su navodni kolumbijski pobunjenici ubili dva službenika Nacionalne garde.

Odnosi Kolumbije i Venecuele pogoršali su se ove godine, pošto je kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe optužio Chaveza da finansira kolumbijske ljevičarske pobunjenike.

Venecuela je od 2003. godine kupila milijarde dolara vrijedno oružje, tenkove, borbene avione i helikoptere od Rusije. 

Kupovina je, prema Chavezovim riječima, bila neophodna da bi se zaštitili prirodni resursi zemlje od moguće invazije SAD.