Bolivija
0

Hrvat optužen za zavjeru protiv predsjednika Moralesa

SRNA
Evo Morales
Evo Morales
Bolivijsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 39 osoba zbog zavjere s ciljem ubistva predsjednika Eva Moralesa, a među optuženima je i Branko Marinković, jedan od bivših vođa bolivijske opozicije i sin hrvatskog iseljenika, javlja BBC.

Navodna zavjera otkrivena je u aprilu 2009. godine kada je bolivijska policija ubila trojicu osumnjičenih evropskih plaćenika u Santa Cruzu.

U akciji su ubijeni Bolivijac mađarskih korijena sa hrvatskim državljanstvom Eduardo Rozsa Flores, koji se smatra vođom grupe i koji je hrvatsko državljanstvo stekao boreći se u proteklom ratu, te Irac Michael Martin Dwyer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhapšeni su bili Bolivijac hrvatskih korijena i državljanstva Mario Francisco Tadić i još jedan Mađar Elod Toaso.

Bolivijsko tužilaštvo podiglo je optužnica krajem prošle nedjelje, a na njoj se nalaze brojni opozicioni političari i jedan general. 

Većina optuženih je u pritvoru, ali je 17 pobjeglo i sada živi van Bolivije. Najistaknutiji političar među njima je Branko Marinković, biznismen i lider opozicionog Građanskog odbora Santa Cruza, koji, prema pisanju medija, ima i hrvatsko državljanstvo, a koji je pobjegao SAD. 

Među optuženim bivšim visokim vojnim zvaničnicima je i penzionisani general Gary Prado, koji je vodio jedinicu koja je uhapsila i ubila legendarnog gerilca Ernesta Che Guevaru 1967. godine

Oni se terete da su učestvovali u zavjeri s ciljem ubistva Moralesa i pokrenuli oružanu pobunu kako bi srušili vladu ili proglasili nezavisnost pokrajine Santa Cruz, navodi tužilaštvo. 
Tužioci kažu da kao dokaz imaju imejlove koji optužene povezuju sa trojicom ubijenih i dvojicom uhapšenih evropskih plaćenika. 

Optuženi su izjavili da nisu krivi i da je optužnica politički motivisana.

"Progoni me bolivijska vlada i prisiljen sam živjeti izvan svoje voljene Bolivije jer mi je život u opasnosti. Nema garancija da ću imati pošteno suđenje", rekao je Marinković. 

Bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia Linera izjavio je da bi Marinković trebalo da se vrati u Boliviju i "braniti svoju istinu".