Svijet
23

Hollande pozvao na kreiranje "francuskog islama" i obuku domaćih imama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuski predsjednik Francois Hollande je na današnjem skupu na kojem se raspravljalo o radikalnom islamizmu i prijetnji koje radikalizam predstavlja za demokratiju, pozvao na kreiranje autohtonog francuskog islama te uklanjanje svih ekstremističkih imama koji su obučeni u inostranstvu.

Nakon terorističkih napada i zabrana burkinija, bura oko islama se u ovoj zemlji ne stišava, a predsjednik je naglasio kako francuski sekularizam nije u suprotnosti s religijom.

"Ništa što je u vezi s idejom o sekularizmu nije u suprotnosti s praktikovanjem islama u Francuskoj, dok god je, a ovo je najbitnije, u skladu sa zakonom", rekao je Hollande.

Istakao je i kako sekularizam nije religija države koja se protivi i suprotstavlja svim drugim religijama.

"Ono što nam treba ovdje jeste jedan pravi francuski islam. Trebamo se ponovo upoznati s temeljima islama koji bi se oslanjao na kulturološke, edukacijske i socijalne inicijative. Druga stvar koja nam treba jeste kreiranje nacionalnih asocijacija koje bi finansirale izgradnju džamija i obuku imama", dodaje Hollande.

Republika, prema njegovom mišljenju, ne može prihvatiti trenutnu situaciju u kojoj je većina imama obučena u inostranstvu i od kojih veliki broj čak i ne govori francuski jezik.

Francuska se još uvijek nalazi u vanrednom stanju nakon terorističkih napada u Parizu i Nici.