Hipotetička situacija
70

Hoće li SAD uhapsiti Putina po međunarodnoj potjernici iz Haga ako kroči na njihovo tlo

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Anthony Blinken danas je odbio dati konačan odgovor na pitanje hoće li američke vlasti uhapsiti ruskog predsjednika Vladimira Putina na zahtjev Međunarodnog kaznenog suda ako dođe u SAD.

"Ne mogu govoriti unaprijed jer očito moram pogledati zakone i ta pravila. Mi zapravo nismo stranka u ICC-u. Stoga se ne želim baviti tom hipotezom", rekao je Blinken na saslušanju u američkom Senatu.

Blinken je, međutim, istakao da bi svaka država članica ICC-a trebala ispuniti svoje obveze i uhapsiti Putina u slučaju da dođe na njihov teritorij.

Iako Sjedinjene Države nisu stranka u ICC-u, američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je Putin očito počinio ratne zločine, dodajući da je nalog ICC-a opravdan.

Moskva je opetovano odbacila optužbe da su njezine snage počinile zločine tokom jednogodišnje invazije na njezinog susjeda, a Kremlj je sudsku odluku označio "ništavnom".

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice ICC-a, iako je Kijev dao sudu nadležnost za procesuiranje zločina počinjenih na svom teritoriju. Tribunal nema vlastitu policiju i oslanja se na države članice u uhićenjima.

ICC je u petak izdao nalog za uhićenje Putina i povjerenice ruskog predsjednika za prava djece Marije Lavove-Belove, navodeći kao razlog "ilegalno premještanje stanovništva (djece) s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

Kremlj je saopćio da Rusija nije stranka u ICC-u te da je odluka suda za tu zemlju pravno ništavna.