Svijet
0

Historijski sporazum EU i Australije

FENA
Evropska unija i Australija potpisale su u srijedu, kako su ga obje strane nazvale, povijesni sporazum o partnerstvu te zatražile užu saradnju na globalnoj finansijskoj krizi.

"Sporazum o partnerstvu koji su Australija i Evropska unija prihvatile u očima Australije duboko je povijesni sporazum", rekao je australski ministar vanjskih poslova Stephen Smith novinarima u Parizu.

Govoreći pred razgovore s francuskim šefom diplomatije Bernardom Kouchnerom, Smith je naglasio veliku važnost ekonomskih veza Australije i Evropske unije, najvećeg prekomorskog investitora u njegovoj zemlji.

"Međutim, naš odnos premašuje naše ekonomije. Odnos pokriva naše zajedničke vrijednosti, zajedničku vjeru u međunarodne zakone, pravnu državu, ljudska prava, zajedničku vjeru u djelovanje u regionalnom smislu i u multilateralnim forumima", naglasio je Smith.

Sporazum o partnerstvu postavlja ciljeve za saradnju na međunarodnoj sigurnosti, trgovini i razvoju, klimatskim promjenama, energetici, obrazovanju, zračnom prometu i pitanju viza.

Kouchner je nakon sastanka sa Smithom rekao da se u potpunosti slažu oko cijele lepeze međunarodnih pitanja, od Azije i Pacifika do Bliskog istoka i Afrike, prenijela je Hina.

Obojica su također naglasila da su francusko predsjedništvo EU-a i Australija dogovorili koordinaciju stajališta pred sastanak o finansijskoj krizi skupine 20 zemalja 15. novembra u Washingtonu.