Nakon 22 godine
1

Historijska posjeta egipatskog šefa diplomatije Somaliji

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar vanjskih poslova Egipta Muhammed Kamil Amr posjetio je Somaliju postavši tako prvi egipatski šef diplomatije koji je posjetio ovu zemlju nakon 22 godine.

Amra su na Međunarodnom aerodromu "Adem Abdullah" u Mogadishuu dočekali zamjenica somalijskog premijera i ministrica vanjskih poslova Fauzia Haji i ministar odbrane Abdihakim Mohamoud Haji Faqi.

Egipatski ministar u Mogadishuu se sastao sa predsjednikom te države Hasanom šejhom Mahmudom, predsjednikom parlamenta Muhammedom Osmanom Civarijem, ministrom odbrane Abdulhakimom Hajiem Faqijem i ministricom vanjskih poslova Fauziaom Hajiem.

"Naši odnosi sa Somalijom imaju duboke korijene i temelje se na stoljetnoj tradiciji. Sa Somalijom želimo ojačati odnose na politčkom, obrambenom, kao i na drugim nivoima", rekao je egipatski šef diplomatije koji je obećao jačanje egipatsko-somalijske saradnje.

Amr je, nakon 1991. godine, kada je u Somaliji izvršen vojni udar, prvi egipatski ministar vanjskih poslova koji je posjetio ovu zemlju. Iz Ministarstva vanjskih poslova Egipta sapošteno je da će Amr prisustvovati otvorenju ambasade Egipta u Mogadishuu, koja je zatvorena već 20 godina.