Po preporuci WHO
0

Historija u nastajanju: Kamerun primio preko 330.000 doza vakcina protiv malarije

I. M.
Foto: UNICEF
Foto: UNICEF
Više od 330.000 doza vakcine protiv malarije koju je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija, stiglo je sinoć u Kamerun.

Iz UNICEF-a poručuju da je ovo historijski korak ka široj vakcinaciji protiv jedne od najsmrtonosnijih bolesti za afričku djecu.

Širenje malarije je najveće na afričkom kontinentu, na kojem je zabilježeno otprilike 95 posto slučajeva zaraze u svijetu i 96 posto povezanih smrtnih slučajeva u 2021. godini.

Iz organizacije UNICEF navode da gotovo svake minute, dijete mlađe od pet godina umre od malarije. U 2021. godini u svijetu je bilo 247 miliona slučajeva malarije, što je dovelo do 619.000 smrtnih slučajeva. Od ovih smrtnih slučajeva, 77 posto su bila djeca mlađa od 5 godina, uglavnom u Africi.

S obzirom da nekoliko afričkih zemalja sada finalizira planove za uvođenje, dodatnih 1,7 miliona doza je spremno za isporuku u Burkinu Faso, Liberiju, Niger i Sijera Leone u narednim sedmicama.

"Ove pošiljke signaliziraju da vakcinacija protiv malarije izlazi iz svoje pilot faze i postavljaju osnovu za zemlje da započnu vakcinaciju kroz rutinske programe imunizacije", poručili su iz UNICEF-a.