Iz Norveške
76

Historija se piše na Antarktiku: Na ledeni kontinent prvi put sletio putnički avion

V. K.
Kompanija Norse Atlantic Airways saopćila je kako je ušla u historiju kao prva aviokompanija koja je avionom Boeing 787 Dreamliner sletjela na Antarktik.

U epskom letu kako su naglasili iz kompanije, avion je poletio iz Norveške te je prvu fazu putovanja obavio do Južnoafričke Republike. Nakon strateškog zaustavljanja, avion je nastavio svoj put prema Antarktiku gdje je je sletio na aerodrom Troll.

Kako je naveo Norveški polarni institut, ovo je bio najveći putnički avion koji je sletio na ovo područje. Pista na koju je avion sletio duga je tri kilometra te je široka 60 metara.

"Među 45 putnika bili su naučnici iz Norveškog polarnog instituta. Također, avion je prevozio i 12 tona opreme", navedeno je.

Povodom slijetanja aviona oglasio se i direktor kompanije Norse Atlantic Airways Bjorn Tore Larsen.

"Velika je čast i uzbuđenje u ime cijelog Norse tima što smo zajedno postigli značajan trenutak sletanja prvog 787 Dreamlinera. U duhu istraživanja, ponosni smo što učestvujemo u ovoj važnoj i jedinstvenoj misiji. To je pravi dokaz naših visoko obučenih i vještih pilota i posade, kao i naših vrhunskih Boeing aviona", naveo je.