Svijet
0

Hillary Clinton počinje prvu turneju po Aziji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton gleda prema istoku dok stvara planove za svoje prvo putovanje van zemlje kao vodećeg američkog diplomate.

Očekuje se da Clinton posjeti ključne sjevernoazijske saveznice Japan i Južnu Koreju, kao i Kinu, na svojoj prvoj turneji, koja će vjerovatno početi iduće sedmnice. Ona bi se mogla zaustaviti i u drugim zemljama, uključujući jednu u jugoistočnoj Aziji, saopćili siu diplomati, javio je AP.

Diplomati su tražili da ostanu anonimni jer dnevni red turneje još nije objavljen.

State Department još nije komentirao planove putovanja Hillary Clinton.

Put bi naglasio obavezivanje Obamine administracije na rješenje sjevernokorejskog nuklearnog pitanja, potvrdio bi njenu namjeru da održi snažne veze s Tokiom i Seulom i postavio bi pozornicu za šire veze s Pekingom kakve su predsjednik i njegovi vodeći savjetnici obećavali, saopćili su diplomati.

U telefonskom razgovoru u petak, predsjednik Barack Obama poručio je kineskom kolegi Hu Jintau da se nada "što skorijim kontaktima i razmjenama mišljenja između visokih zvaničnika dviju zemalja", saopćila je Bijela kuća.

Azija nije tradicionalna prva destinacija za nove državne sekretare, koji često počinju svoja zvanična putovanja prijestolnicama starih američkih saveznika u Evropi ili na Bliskom istoku.

Dok potpredsjednik Joe Biden ove sedmice putuje u Evropu na sigurnosnu konferenciju u Muenchenu, a specijalni izaslanik George Mitchell već je obišao Bliski istok, Hillary Clinton, međutim, oslobođena je obaveze da se drži te prakse.