Svijet
2

Hillary Clinton od saudijskog kralja dobila nakit vrijedan pola miliona dolara

Klix.ba
Hillary Clinton i saudijski kralj Abdullah bin Abdul Aziz (Foto. AFP)
Hillary Clinton i saudijski kralj Abdullah bin Abdul Aziz (Foto. AFP)
Bivša američka državna sekretarka, Hillary Clinton, je za vrijeme svog mandata dobijala mnoštvo skupocjenih poklona od državnika iz cijelog svijeta, a najvredniji među njima je onaj iz Saudijske Arabije, čija vrijednost se procjenjuje na pola miliona dolara.

State Department je saopštio da je Clinton od kralja Saudijske Arabije, Abdullaha bin Abdula Aziza, prošle godine dobila nakit ukrašen dijamantima i rubinima vrijedan 500.000 dolara. U kolekciji se nalazila ogrlica, narukvica, naušnice i prsten.

To se smatra daleko najskupljim poklonom koji je jedan američki zvaničnik dobio.

Clinton je tokom prošle godina dobila i vino iz Alžira, bronzanu skulpturu iz Singapura, nakit iz Kazahstana, kavijar i vuneni ćilim iz Azerbejdžana, konjak iz Rusije te zlatni i dijamantski nakit iz Bruneja.

Među poklonima koje je Obama do sada dobio su kolekcija noževa, šolje za kafu, košarkaška lopta, kožni novčanik, dekorisana flaša Coca-Cole, porcelansko posuđe...

Iz State Departmenta je saopćeno da su američki zvaničnici primali poklone iz pristojnosti i kako se ne bi osramotili pred stranim državnicima.