Svijet
1.4k

Hidžab postao službeni dio uniforme policije u Škotskoj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Policija Škotske učinila je hidžab dijelom službene uniforme kako bi pokušali ohrabriti žene islamske vjeroispovijesti da se priključe njihovim snagama.

U prošlosti, službenice su mogle nositi maramu samo ako dobiju dozvolu od višeg službenika, ali sada je to službeni dio uniforme.

Službenu objavu pozdravila je Muslimanska asocijacija škotske policije, organizacije koja je uspostavljena 2010. godine kako bi se zbližili sa islamskom zajednicom.

"Sa zadovoljstvom objavljujem ovu informaciju i pozdravljam podršku islamske i šire zajednice, kao i policijskih službenika i osoblja. Kao i mnogi drugi uposlenici, posebno u javnom sektoru, radimo na tome da budemo sigurni da naša usluga predstavlja zajednice kojima služimo. Nadam se da će ovaj dodatak našoj uniformi učiniti naše osoblje više izmiješanim u različitim te da ćemo time unaprijediti životne vještine, iskustvo i lične kvalitete", rekao je šef Phil Gormley.

Prema izvještaju za 2015/2016. godinu 4.809 aplikacija za rad u policiji podnijeli su pripadnici manjinskih etničkih grupa u Škotskoj.

"Ovo je pozitivan korak u pravima ljudi. Oduševljen sam time što je policija Škotske odlučila pokazati da predstavlja svu različitost zajednice kojoj služi. Nema sumnje da će ovo ohrabriti više žena da rade u policiji", rekao je direktor Asocijacije Fahad Bashir.

Hidžab je dio policijske uniforme policije u Londonu više od decenije.