Svijet
16

Haški tribunal: Imenovano vijeće koje će razmotriti žalbu na presudu Šešelju

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron imenovao je sudije za Žalbeno vijeće koje će razmatrati žalbu haškog Tužilaštva na presudu kojom je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice.

Prema odluci Suda, osim Merona će u Vijeću biti i suci Lee Gacuiga Muthoga, Florence Rita Arrey, Ben Emmerson i Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Tužilaštvo Haškog tribunala je ranije ovog mjeseca najavilo Žalbenom vijeću tog suda da će uložiti žalbu na presudu kojom je Šešelj oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

U najavi žalbe, Tužilaštvo je zatražilo od Žalbenog vijeća da mu najprije odobri žalbu, da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u cijelosti i naloži ponavljanje suđenja.

Haški tribunal izrekao je 31. marta oslobađajuću presudu lideru SRS za svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo je tražilo da Šešelj bude osuđen na kaznu od 28 godina zatvora.