Svijet
29

Haos zbog snježne oluje u Moskvi, 500 udesa u satu

FENA
U Moskvi je jučer i danas, zbog snježne oluje koja je u veoma kratko vrijeme donijela čak 25 centimetara snijega, gotovo potpuno paraliziran putni saobraćaj, a policija je u četvrtak registrirala do čak 500 saobraćajnih nesreća na sat, navode ruski mediji.
Foto: EPA
Foto: EPA

Najduža kolona automobila protezala se u dužini od čak 60 kilometara, saopćila je služba za praćenje saobraćaja Jandeks, a prenio site "Russia Today".

Jandeks, koji rangira saobraćajne gužve na skali od jedan do deset, haosu u Moskvi je dodijelio najvišu ocjenu.

"Ljudi, zapamtite ovaj historijski dan. To je prvi put da je ocjena deset zabilježena tako rano na početku zime i da traje tako dugo, već sedam sati. Situacija će biti još gora", napisala je na Facebooku portparol Jandeksa Elina Staviskaja.

Na moskovske ulice je izašlo više od 11.000 specijaliziranih mašina za čišćenje snijega, koje imaju problema da izađu na kraj s tako velikim padavinama u tako kratko vrijeme.

Foto: EPA
Foto: EPA

Katastrofalni vremenski uvjeti i izuzuzetno mala vidljivost uzrokovali su veliki broj sudara u ruskoj prijestonici, pa je tako jučer u 17 sati po lokalnom vremenu policija prijavila da je u samo sat vemena zabilježeno čak 500 udesa, uključujući 45 težih saobraćajnih nesreća.

Ljudima koji koriste gradski saobraćaj se savjetuje da umjesto toga pješače, a u mnogim slučajevima je gotovo nemoguće autobusom doći do metro stanice.

Snježna oluja je pogodila i aviosaobraćaj u Moskvi, pa je jučer otkazano 20 letova, a gotovo 200 letova je kasnilo. Neki putnici su na društvenim mrežama napisali da su bili više sati zaglavljeni u avionima koji nisu mogli da polete zbog snijega na pisti.

Gradske vlasti su obećale da će na raščišćavanju snijega raditi 24 sata i da će danas sav snijeg biti uklonjen s puteva.

Za razliku od nekih zapadnoevropskih prijestonica, snježne oluje u Moskvi skoro nikad ne poremete funkcioniranje javnog prijevoza ili dovedu do zatvaranja zračnog saobraćaja.