Svijet
266

Haos u Istanbulu, na protestima 12 povrijeđenih i 63 uhapšenih

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu izjavio je danas da je u neredima u parku Gezi u centralnoj Istanbulskoj četvrti Taksim povrijeđeno 12 osoba, a da su 63 demonstranta privedena.

On je poručio demonstrantima, koji se protive rekonstrukcijskim zahvatima na zelenoj površini parka Gezi kako nisu najavljeni zahvati u pomenutom parku te naveo kako osjetljivost građana kada je u pitanju očuvanje zelenih površina ne smije biti zloupotrijebljena.

"Povrijeđenima želim brz oporavak. Prema zadnjim informacijama privedene su 63 osobe", dodao je Multu.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Muammer Guler prokomentarisao je navode o nesrazmjernoj upotrebi sile tokom današnjih nemira u Istanbulu, te rekao da će o svakom navodu te vrste biti provedena istraga.

On je naglasio da će prijave demonstranata o policijskoj intervenciji i navodi o nesrazmjernoj upotrebi sile biti istraženi.

A, u prilog tome da je policija bila brutalna svjedoče snimci koji se pojavljuju na internetu.

Grupa demonstranata se sinoć okupila u centralnom istanbulskom parku Gezi kako bi protestirali protiv početka gradnje u tom parku koji predviđa sječu i starih stabla.

Policija je uspjela rastjerati okupljene demonstrante i ukloniti šatore i transparetne koje su postavili u parku.

Tom prilikom došlo je do sukoba okupljenih i policije, a demonstranati su na policiju bacali staklene boce i kamenje.

I u turskim gradovima Izmiru i Adani održani su protesti protiv nereda koji su se desili u parku Gezi.

U centralnom djelu Izmira okupili su se članovi brojnih nevladinih organizacija, političkih partija, udruženja navijačkih grupa, umjetnici i obični građani i uzvikivali slogane kako bi protestovali protiv nereda koji su se desili u parku Gezi.

Okupljena grupa u jednom momentu je blokirala i saobraćaj u ulici “Kiparskih žrtava” nakon čega su se, uzvikujući slogane, zaputili prema cenralnom trgu Gundogdu.