Tenzije su visoke
22

Hamas vjeruje da je dogovor ostvariv za prvi ramazanski vikend: S liderom Sinwarom nije u kontaktu

L. S.
Vođa Hamasa Yahya Sinwar
Vođa Hamasa Yahya Sinwar
Hamas vjeruje da je dogovor o potencijalnom sporazumu kojim bi se oslobodili taoci u zamjenu za privremeni prekid vatre u Gazi ostvariv u prvom ramazanskom vikendu.

Neimenovani zvaničnik Hamasa kaže za Wall Street Journal da, iako postoji spor napredak u vezi sa sporazumom o privremenom prekidu vatre i sporazumu o taocima, malo je vjerovatno da će on biti postignut prije očekivanog početka Ramazana 10. marta, a umjesto toga može doći do njegova ostvarenja prvog vikenda muslimanskog svetog mjeseca.

U izvještaju se navodi i da egipatski i katarski zvaničnici kažu da nije bilo kontakta s vođom Hamasa u Gazi, Yahyom Sinwarom, i to najmanje sedmicu.

Podsjećamo, sadašnji i bivši izraelski zvaničnici rekli su da se "izraelska operacija" u Gazi ne može završiti dok Sinwar ne bude zarobljen, ubijen ili više ne bude u poziciji da vodi organizaciju.

Dakako, sve je izazovnija potraga izraelske vojske za Sinwarom, za kojeg se smatra da je skriven u tunelima pod Khan Yunisom, ali se ističe bojazan da će se teško doći do njega jer, kako se navodi, okružio se živim štitom talaca.

Naime, jučer su zvaničnici Hamasa bili okupljeni u Kairu na pregovorima o potencijalnom sporazumu kojim bi se oslobodili taoci u zamjenu za privremeni prekid vatre u Gazi, prema egipatskim zvaničnicima, u nastojanju da se zaustave borbe prije ramazana. Izrael nije poslao pregovarački tim u Kairo.