Poziva na oslobođenje zemlje
0

Hamas protiv Abbasovih molbi za priznanje Palestine

FENA
Vojnici Hamasa
Vojnici Hamasa
Islamistički Hamas saopćio je danas da bi Palestinci trebali da oslobode svoju zemlju, a ne da mole za priznanje u Ujedinjenim nacijama, odbacivši odlučno nastojanja palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Jedan od lidera Hamasa u pojasu Gaze Ismail Hanije ocijenio je nekoliko sati prije Abbasovog govora na zasjedanju Generalne skupštine svjetskog tijela da to neće donijeti nezavisnost.

"Naš palestinski narod ne moli za državu. Države nisu izgrađene na rezolucijama UN-a. Države oslobađaju svoju zemlju i osnivaju svoje entitete", rekao je Hanije koji je zapravo premijer u pojasu Gaze.

Hamasovci su preuzeli kontrolu nad tom teritorijom u junu 2007. godine, pobjedivši snage lojalne Abbasovom umjerenijem Fatahu.

Ta organizacija još uvijek dominira Zapadnom obalom, a nedavni napori da se dvije glavne palestinske frakcije pomire nisu urodile plodom, podsjećaju agencije.

"Palestinski narod se borio i pružao otpor više od 60 godina, dajući hiljade mučenika, hiljade zatvorenika za oslobođenje zemlje", rekao je Hanije poslije molitvi u džamiji, naglasivši da se "država neće ostvariti kroz cjenkanje i ovo političko ucjenjivanje".

Hamas, inače, u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela i više puta je kritikovao Abbasa što pokušava da postigne mir pregovorima uz posredovanje SAD-a, podsjećaju agencije.

Abbas je odlučio da se okrene UN za priznanje državnosti nakon skoro dvije decenije neuspjelih pregovora s Izraelom.

Međutim, SAD-u su zaprijetile da će staviti veto na svaku rezoluciju o državnosti, tvrdeći da će se tim unilateralnim potezom teže osigurati mir.

Hanije je rekao da prijetnja vetom pokazuje da je Abbas gubio vrijeme i da je trebalo da se usredsredi na rješavanje političkih podjela s Hamasom.