Prije primirja
0

Hamas pristaje na dogovor o oslobađanju Shalita

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Palestinski Hamas se ne protivi zahtjevu izraelskog premijera Ehuda Olmerta da se postigne dogovor o oslobađanju otetog vojnika Gilada Shalita prije stupanja na snagu trajnijeg prekida vatre u pojasu Gaze, odnosno sve dok Izrael pristaje da oslobodi sve zatvorenike s liste te organizacije, piše u utorak arapski list Al-Hayat.

Olmertov glasnogovornik Mark Regev izjavio je za list koji izlazi u Londonu da se Izrael nada kako će povratak Shalita kući doprinijeti i promociji dogovora o dužem primirju, nakon trosedmične ofanzive Izraela u pojasu Gaze okončane 18. januara jednostranim prekidima vatre.

Zvaničnik Hamasa je izjavio da je delegacija koja u Kairu pregovora o primirju zahtijevala od šefa egipatske obavještajne službe generala Omara Sulejmana da upozna druge palestinske frakcije s detaljima dogovora s Izraelom kako bi se osiguralo da prihvate uvjete prekide vatre.

Sutra će se sastati izraelski sigurnosni kabinet da bi odlučio o konačnom stavu Izraela o uvjetima za puštanje Shalita.

Obilazeći tunele ispod Zida plača u Jerusalemu, Olmert je izrazio nadu da će se uskoro takav ugovor sklopiti.

"O tome ćemo donijeti odluku i nadam se da će ona biti na osnovi koja će osigurati rješenje u kratkom roku - čak i ako to ne bude za vrijeme trajanja ove vlade", rekao je Olmert koji trenutno predvodi prijelaznu vladu do formiranja nove nakon izbora održanih 10. februara.

On je ponovio i raniju izjavu da je oslobađanje vojnika otetog još juna 2006. u prekograničnom napadu na jug Izraela, prioritet te zemlje. U nedjelju je Olmert rekao da se granični prijelazi prema pojasu Gaze neće otvarati dok se ne na slobodu ne pusti Shalit.

Glavni zahtjev Hamasa za uspostavu čvršćeg primirja je upravo otvaranje granica i ukidanje blokade Gaze.

"Nećemo dopustiti otvaranje prijelaza u Gazi do te mjere koja će dovesti život u normalu sigurno ne prije nego što Gilad Shalit bude kod kuće," rekao je Olmert obraćajući se američkim jevrejskim liderima u posjeti Jerusalemu.

U subotu uvečer je bilo izgledno da su Izrael i Hamas nadohvat sporazumu o prekidu vatre. Predstavnik Hamas u Libanu Osam Hamadan je rekao poslije toga da "izraelsko insistiranje" na puštanju Shalita "ugrožava prilike za postizanje sporazuma".