Žestoke borbe
161

Hamas objavio snimak borbi sa sjevera Gaze: Veliki broj tenkova pogođen

F. H.
Screenshot
Screenshot
Oružano krilo Hamasa, Al-Qassam brigade objavili su snimak borbi sa sjevera Gaze na kojem se vidi kako njegovi pripadnici ispaljuju protivoklopne rakete na izraelske tenkove.
Na snimku se vidi kako pripadnici Hamasa ispaljuju Yasin-105 rakete koje se proizvode u Gazi na tenkove Merkava koje koristi izraelska vojska. Iz snimaka je teško odrediti kolika je šteta načinjena vozilima.
Snimci su dokaz da Izrael nije uspio u svojoj namjeri da uništi Hamas i da je nakon povlačenja izraelske vojske iz dijelova Gaze, Hamas uspio brzo da uspostavi svoje organe.

[TWITTER]1790462271619014686?[/TWITTER]

Izrael je krajem prošle sedmice ponovo izvršio napad na kamp Jabalija na sjeveru Gaze, gdje su ranije tvrdili da je Hamas uništen. Izraelska vojska također je počela djelovati na području Zeitouna u centralnoj Gazi, a napada i u području Rafaha na granici Gaze i Egipta.

Neki izraelski stručnjaci kažu da je trenutna Netanyahuova ratna strategija, koja ima za cilj potpuno uništenje Hamasa u Gazi, manjkava i nerealna jer joj nedostaje dugoročna vizija.

"Izraelska strategija nije dobra.Taktika beskonačnog čišćenja i degradiranja Hamasovih sposobnosti uz izbjegavanje odgovornosti za upravljanje Gazom neće uspjeti", rekao je Danny Orbach, vojni historičar na Hebrejskom univerzitetu u Jeruzalemu.

Izrael je do sada priznao da je u kopnenoj ofanzivi na Gazu izgubio više od 270 vojnika. Tvrde da su ubile više od 13.000 pripadnika Hamasa u Pojasu Gaze.