Svijet
252

Hamas ne želi prekid sukoba sa Izraelom: Željni smo smrti!

Klix.ba
Hamasov komandant Mohammad Deif, odbio je mogućnost prekida vatre i sukoba sa izraelskom vojsci. U audio snimku je poručio da su njegovi vojnici "željni smrti".

Borbe militanata Hamasa i izraelske vojske su nastavljene tokom noći i jutros, a poginulo je najmanje 32 Palestinaca. Najmanje 1.200 palestinaca i 55 Izraelaca je poginulo od početka sukoba 8. jula.

Rano jutros je granatirana škola u izbjegličkom kampu Jabaliya u Gazi, a poginulo je najmanje 15 ljudi. UN-ov zvaničnik je potvrdio da je došlo do granatiranja.

Palestinske žrtve su uglavnom civili, a povrijeđeno je oko 6.700 ljudio od početka sukoba.

Izrael je izgubio 53 vojnika, koji su poginuli u sukobima s militantnom grupom Hamas. Dva civila i tajlandski radnik su također poginuli u Izraelu.

Danas se očekuje sastanak palestinskih frakcija u Kairu, kako bi se razgovaralo o mogućem humanitarnom primirju. Egipatski medijatori razmatraju raniji prijedlog koji su Izraelci prihvatili, ali ga je Hamas odbio.

Međunarodni pritisak za prekid vatre i dalje raste, a Izrael i Hamas saopćili svoje stavove i ciljeve.

"Ne prihvatamo ni jedan uslov prekida vatre. Nema primirja bez prestanka agresije i opsade", izjavio je Hamasov komadant Mohammad Deif.

Izrael i Egipat su uspostavili blokadu Gaze i ograničili ulaz robe još 2007. godine.

Snimak Deifove izjave se pojavio u isto vrijeme kada je objavljen i snimak militanata koji koriste tunel za napad na izraelskog vojnika.

Izrael insistira na postojanju takvih tunela, koje su iskopali militanti kako bi ulazili u Izrael te time pravdaju napad na Gazu.

Izraelske snage odbrane žele nastaviti operacije i uništiti sve tunele prije nego dođe do primirja.

U utorak je poginulo 100 Palestinaca u izraelskim zračnim napadima. Ogromni oblaci dima su se širili iznad Gaze, kao i iznad jedine elektrane, gdje je požar izbio nakon pada izraelskog tenkovskog projektila. Elektrana je zbog toga zatvorena.

Glavna elektrana bi mogla biti izvan funkcije čak godinu dana.

Radio i televizija pod kontrolom Hamasa su saopćili da su Izraelci pogodili tri džamije, četiri fabrike i zgrade vlade.

Palestinski izvori tvrde i da je uništena luka u Gazi, kao i dvije škole i obdanište.

U utorak je Izrael granatirao 110 meta. Među 100 poginulih je sedam palestinskih porodica.

U sloništima se nalazi više od 200.000 ljudi.