Svijet
16

Hakeri ukrali 45 miliona dolara iz bankomata u više zemalja

FENA
Grupa hakera uzela je 45 miliona dolara iz bankomata u više zemalja u roku od nekoliko sati pošto su ukrali bankarske podatke.

Hakeri su upali u baze podataka banaka, ukinuli limite na podizanje novca s bankomata i uzeli pristupne kodove koje su prenijeli na lažne kartice. Kodovi su prenijeti na kartice s magnetnom trakom kao što su kreditne kartice, hotelske ključ kartice i slično, javila je agencija AP.

Hakeri su s lažnim karticama podizali novac iz bankomata isključivo s računa koje banke koriste za garancije za prepaid kartice, izbjegavajući privatne i poslovne račune.

Dio novca je opran kroz kupovine, dio je ostao kod lokalnih grupa koje su išle od jednog do drugog bankomata a veći dio je poslat šefovima grupe, saopćilo je tužilaštvo u New Yorku.

Tužilac Loreta Linch je saopćio da je sedam osoba uhapšeno u SAD-u, dodajući da je grupa koja je radila u nekoliko zemalja uspjela u kratkom vremenu da uzme novac iz nekoliko hiljada bankomata.

AP navodi da je jedan od uhapšenih snimljen sigurnosnom kamerom kako uzima novac i gura ga u ruksak pun novca. Grupa je dva puta opljačkala bankomate, u decembru 2012. kada su uzeli gotovo pet miliona dolara i u februaru kad su odnijeli 40 miliona dolara u roku od 10 sati.

Podaci su uzeti od Rakbanke iz Ujedinjenih arapskih emirata i Muskat banke u Omanu.

Grupa je uzela novac iz bankomata u Japanu, Rusiji, Rumuniji, Egiptu, Kolumbiji, Velikoj Britaniji, Šri Lanki, Kanadi i još nekoliko zemalja, saopćilo je američko tužilaštvo.