Svijet
0

Guverner Tokija ponovno izabran, uprkos gafu o cunamiju

FENA
Shintaro Ishihara (Foto: AFP)
Shintaro Ishihara (Foto: AFP)
Guverner Tokija, 78. godišnji Shintaro Ishihara, ponovno je danas izabran da vodi istoimenu japansku prefekturu, uprkos gafu u izjavi o katastrofalnom zemljotresu i cunamiju koji su tu zemlju pogodili 11. marta, pokazuju ankete sa birališta.

Išihara je izazvao bijes javnosti svojom izjavom da su zemljotres, čija je jačina bila 9 stepeni po Richteru i cunami "božja kazna" za "egoizam japanskog naroda", prenijele su agencije.

Guverner Tokija se kasnije izvinio zbog svog gafa koji, sudeći po rezultatima današnjih izbora, nije utjecao na njegovu popularnost među stanovnicima japanskog glavnog grada.

U Japanu se danas održava prva faza lokalnih izbora u kojoj će biti izabrani guverneri više prefektura, uključujući i Tokio, gradonačelnici Sapora, Hirošime, Šizouke i Sagamihare, kao i izbori za lokalne skupštine u 41 prefekturi i 15 velikih gradova.

Održavanje izbora, koji će biti prvi test za premijera Naoto Kana poslije cunamija, odloženo je u dijelovima zemlje pogođenim tom katastrofom i nuklearnom havarijom u centrali "Fukushima".